fbpx

Az ingatlanpiac helyzete januárban

Az ingatlanpiac helyzete januárban

Az ingatlanpiac helyzete januárban

A 2021-es új otthonteremtési program hatása

ingatlanpiac-helyzete-januarban

Az ingatlanpiac helyzete januárban a Balaton-parton

A 2021-es új otthonteremtési program hatása

„Össztűz alatt januárban az ingatlanpiac” – jelent meg a Világgazdaság online rovatában január 13-án.

A már tavaly beharangozott kormányzati otthonteremtési program nagy mértékben hatással van idén év elején az ingatlanpiac helyzetére országosan, de lokálisan a Balaton-partján is.

A programban több olyan kedvezményes tényező is szerepel, aminek köszönhetően berobbant az ingatlan adás-vételek száma.

Mi várható 2021-ben az ingatlanpiac területén a koronavírus járvány kezelése és az új kormányzati támogatások következtében?

Visszatekintés és a jelen helyzet

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat tulajdonosa elmagyarázta számunkra, hogy az elmúlt egy évben történt események és a kormányzati bejelentések milyen hatással lehetnek a 2021-es évben az ingatlanpiacra.

A tavaly indult COVID-19 járvány nagy hatással volt az ingatlan adás-vételre, hiszen a járvány mondhatni kettészakította a piacot budapesti, és vidéki területre.

Budapesten sokkal nagyobb hatása volt a járványnak az ingatlanpiacra, hiszen a tömbházaknál jelentős érdeklődési és ár visszaesést tapasztalhattak a fővárosiak.

Nehéz volt az értékesítés, hiszen a kijárási korlátozások és a pandémia elleni intézkedések nagyban megnehezítették az ingatlan az ingatlan mutatásokat és felvételeket egyaránt, érezhetően mindenki „behúzta a féket”.

Ellenben a vidéki területeken és az agglomerációban hirtelen nagy mértékben megnőtt a kereslet a kertes családi házak iránt.

A Balaton-parton az alábbi adatokat mértük a weboldalon történt látogatottság és kereső használat alapján az utolsó negyedévben:

 • Családi házat keresett
 • Lakást keresett
 • Telket keresett

A mostani helyzet, azaz a vakcina megjelenése, valamint a törvénybe foglalt kormányzati támogatások segítségével az új építésű ingatlanvásárlást nagy mértékben befolyásolhatja, ugyanis:

 • Az új építésű ingatlanok vásárlásakor 27% helyett csupán 5% ÁFA fizetési kötelezettségünk van
 • CSOK-al vásárolt új építésű ingatlanoknál a maradvány ÁFA tartozásunkat sem kell megfizetni

A törvények 2022.12.31-ig szólnak, tehát ha az elkövetkezendő időszakban új építésű ingatlant vásárolunk, akkor tulajdonképpen nincs ÁFA befizetési kötelezettségünk az ingatlan után.

Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa szerint azok is kivártak idáig az ingatlanvásárlással, akikre nem is vonatkoznak a kedvezmények.

Mivel sokan szerettek volna élni a CSOK segítségével történő ÁFA mentességgel, ezért az elmúlt év utolsó negyedévében mindenki kivárt, hogy idén mikorra aktuálisak lesznek a támogatások és a változások, minél kedvezményesebben tudjanak ingatlant vásárolni.

A felújítási támogatás – 2021

A tavalyi év végi, támogatással kapcsolatos bejelentések között szerepelt egy maximum 6.000.000 Ft-os limittel rendelkező támogatás, aminek a felét az állam finanszírozza  számunkra, ha igényeljük azt.

Fontos megemlíteni, hogy ez egy előfinanszírozási támogatás, tehát nekünk kell előteremtenünk azt a maximum 6.000.000 Ft-ot, aminek a felét a felújítás során keletkezett számlák igazolásával vissza tudjuk igényelni.

Újdonság, hogy február elejétől megjelenik egy 6.000.000 Ft-os kamattámogatott hitel, amivel elő tudjuk finanszírozni a felújítást, és a felét befizeti az állam, a másik felét pedig vagy előtörlesztjük, vagy havi rendszerességgel visszafizetjük.

Fontos tudni:

 • A 3.000.000 Ft felének kell tartalmaznia munkadíjat, a másik felének pedig a tárgyi eszközök értékét, csak ebben az esetben tudjuk igénybe venni a támogatást.
 • Az igénylést legkésőbb 60 nappal az utolsó számla beérkezése után meg kell tenni, hogy megkapjuk a támogatást.

További újdonságok, változások a támogatások terén 2021-ben

A nagyobb bejelentések mellett, több változással is találkozhatunk a kormány 2021-es otthonteremtési programjában:

Illetékkedvezmény

Amennyiben CSOK-al vásárolunk ingatlant, a befizetendő illeték 0%-lesz, tehát egyáltalán nem kell illetéket fizetnünk a kiszemelt ingatlan után.

A kedvezményt használt, és új építésű ingatlanok esetén is igénybe vehetjük.

Fontos:

Ha a CSOK támogatásban eltervezett gyermekvállalás nem teljesül, akkor az illetéket és a támogatást is ki kell fizetni, tehát érdemes alaposan átgondolnunk az igényléskor, vagy akár már az igénylés előtt a jövőbeni terveinket.

ÁFA

I. Új építésű ingatlan vásárlás

Ahogy már korábban említettük, az ÁFA mértéke a korábbi 27%-ról 5%-ra csökken új építésű ingatlan vásárlása esetén, de csak akkor, ha:

 • A kiszemelt lakás alapterülete nem nagyobb mint 150 négyzetméter
 • A kiszemelt családi ház alapterülete nem nagyobb mint 300 négyzetméter

II. Generál kivitelezős építkezés

Amennyiben mi építkezünk, és generál kivitelezőt bízunk meg ingatlanunk megépítésével, és ő KULCSRAKÉSZRE készíti az ingatlant, akkor a generál kivitelező jogosult az 5%-os ÁFA tartalmú számla kibocsátására.

Ebben az esetben ugyanúgy feltétel, hogy:

 • Az épülő lakás alapterülete ne haladja meg a 150 négyzetmétert
 • Az épülő családi ház alapterülete ne haladja meg a 300 négyzetmétert

III. Új építésű vásárlás, vagy generál kivitelezős építkezés CSOK-al együtt

Ha CSOK támogatást is igénybe veszünk új építésű ingatlan vásárlása esetén, vagy generál kivitelező segítségével építkezünk, akkor szintént jogosultak vagyunk az 5%-os ÁFA tartalmat visszaigényelni!

Ebben az esetben a CSOK igénylést és az ÁFA visszaigénylést egy időben kell elindítani a banknál és mindkét tétel a vételár részét képezi majd, vagyis a bank az eladó számlájára fog utalni.

Fontos tudni:

Ha 150 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakást vásárolunk, akkor azt nem tudjuk 5%-os ÁFA tartalommal megkaparintani, azaz visszatérítésre sem leszünk jogosultak.

IV. Építkezés

Amennyiben építkezéskor nem generál kivitelezőt alkalmazunk, azaz a különböző munkákat más és más vállalkozók készítik el, akkor az ÁFA a 27%-os rendszerbe tartozik.

Ellenben minden magyarországi településen (tehát nem csak a falusi CSOK-os településeken) a megfizetett ÁFA összegét, de maximum 5.000.000 Ft-ot vissza lehet igényelni!

Ennek feltétele szintén az, hogy lakás esetén az alapterület ne legyen nagyobb mint 150 négyzetméter, egylakásos lakóépület (családi ház) esetén pedig 300 négyzetméter

Falusi CSOK települések listája

Kibővült azon települések listája, ahol a falusi CSOK elérhető!

Az alábbi gombra kattintva megtekinthetjük azokat a hazai településeket, ahol igénybe tudjuk venni a falusi CSOK támogatást:

Tetszett a cikk?

Amennyiben úgy gondolod, hogy ismerőseidnek is hasznos lehet, kérjük oszd meg a közösségi médiában, hogy minél több embernek tudjunk segíteni eligazodni az új helyzetben, és minél többen megtalálják álmaik otthonát könnyen, olcsón, gyorsan.

Segítségre van szükséged a támogatások és kedvezmények igénybevételéhez?

Profi és tapasztalt ingatlanközvetítő és hitelszakértő kollégáink állnak rendelkezésedre egy INGYENES konzultáció keretein belül!

Tudásunk naprakész, igyekszünk minden kérdésedre a lehető legkimerítőbb választ adni, és segítünk megtalálni új otthonod!

Nem kell mást tenned, csak kattints az alábbi gombra, és keress minket a megadott elérhetőségek valamelyikén!

Related Posts

Összehasonlítás