fbpx

Családi ház vagy nyaraló?

Családi ház vagy nyaraló?

Családi ház vagy nyaraló?

Mutatjuk mire kell odafigyelni!

4+1 dolog, amire érdemes odafigyelni eladó nyaraló vásárlásakor a Balaton parton

A GDN Pannon Ingatlannál bátran mondhatjuk, hogy ha a Balaton partján szeretnél eladó lakást vagy eladó házat vásárolni, akkor a legjobb helyen jársz, ugyanis eladó ingatlanjaink főleg Veszprém megyében találhatók, és legtöbbjük a Balaton északi partján helyezkedik el.

Te is voltál már úgy, hogy megnéztél egy eladó lakást vagy eladó családi házat, esetleg nyaralót és annyira elvarázsolt a hely és az épület, hogy nem tudtál tisztán gondolkodni a helyszínen?

Bizony vannak olyan szempontok a vásárlás során, főleg a Balaton partján, amiket alaposan meg kell vizsgálni, mielőtt beleugranánk egy több tízmillió forintos ügyletbe, legyen szó telekvásárlásról, nyaraló vásárlásról vagy lakás, esetleg családi ház vásárlásról.

Nagyon pontosan meg kell határozni, hogy milyen célra vásároljuk az új ingatlant. Tedd fel magadnak a kérdést:

 • Csak leugranék néha a családdal a Balaton-partra hétvégente?
 • Unom már a fővárost, úgy leköltöznék a Balatonra
 • Település központban szeretnék lakni
 • A part, a panoráma a mindenem, kell a víz a kert végében.

Lássuk mik azok a szempontok, amikre oda kell figyelni nyaraló vásárlásakor a Balaton parton:

 1. Nyaraló és “családi ház” közötti különbség
 2. “Nyaraló” adó;
 3. Övezeti besorolások
 4. Nyaraló átminősítés
 5. (4+1) CSOK nyaralóra?

A nyaraló és a családi ház közötti különbség

Miért fontos ez egyáltalán?

Jogos a kérdés, de nemsokára meglátod, hogy igenis figyelemreméltó a különbség a két ingatlantípus között.

Az első és legfontosabb, hogy a tulajdoni lapon lévő megnevezés bizony súlyos pénzösszegekben mérhető.

Ha nyaraló, hétvégi ház szerepel a tulajdoni lapon, akkor a helyi ingatlan adó sokkal magasabb is lehet, mint ha lakóingatlanként van nyilvántartva a “nyaralónk” Sőt!

Ha lakóingatlant adtunk el és nyaralót (pl.: külterületen) veszünk, akkor nem lehet érvényesíteni az illetékkedvezményt! Tehát a teljes vételár után meg kell majd fizetni a vételárat!

Nyaraló esetében nem mindig találkozhatunk kiépített közművel.

Előfordulhat, hogy a kizárólagos nyári használat miatt nem vezettek be közművet az ingatlan területére, ezért nincs se víz, se villany, se fűtés. Nem lehetetlen bevezetni, de szintén súlyos költségekkel járhat az utólagos kiépítés.

A nyaraló megnevezésű ingatlanra a biztosítási díj is megnövekedhet.

A biztosító úgy gondolkodik, hogy mivel nem laknak benne folyamatosan, ezért magasabb díjjal kalkulál a biztosítási díj meghatározása során.

Mivel ritkábban tartózkodunk például  egy Balaton-parti nyaralóban, ezért sokkal később derülhet ki egy csőtörés például, ami az eltelt idő alatt teljesen eláraszthatja a házat, ezzel növekszik a kár mértéke.

A nyaraló vagy hétvégi ház vásárlására nem vehetsz fel lakásvásárlás célú hitelt.

Természetesen ezt ki lehet kerülni más hiteltípus felvételével, de sokszor ez kedvezőtlenebb feltételeket jelenthet.

Ráadásul régebben a helyi építési szabályzatok,  zártkert esetén gyakran csak gazdasági épület, gyümölcs- vagy szerszámtárolókénti bejegyzésre adott lehetőséget a Földhivatalnak és hiába egy akár téliesített nyaralót szeretnénk megvásárolni, a Földhivatali megnevezés  megint csak ellehetetleníti a hitelfelvételt.

Egy Balaton-parti nyaralóra nem lehet állami támogatást felvenni.

Ez abból a szempontból fontos, hogy ha korszerűsítésre kerül a sor (például nyílászárók felújítása), akkor azt saját tőkéből vagy piaci hitelből kell megoldani.

A fenti szempontok leginkább a költségbeli különbségeket mutatják be, de valljuk be, egy eladó családi ház vagy eladó lakás esetleg nyaraló vásárlásakor általában a költségek a legmeghatározóbb szempontok.

Nyaraló (Ingatlan) adó

Magasabb az önkormányzati adó.

Ha az állandó költségeket nézzük, akkor a helyi üdülőépítmény adójának besorolása általában sokkal magasabb mint a lakóingatlanoké, ez egyébként településenként változik, érdemes ennek is utánajárni mielőtt nyaralót vásárolunk.

Az építményadó nagyban különbözhet a nyaraló és a lakóház között.

Övezeti besorolások

Nagyon fontos szempont – főleg a Balaton partján – hogy milyen övezetben található a kiszemelt ingatlan.

Ezt általában a helyi építési szabályzat határozza meg, hogy az adott településen belül milyen övezetek vannak / lehetnek.

A szabályozási terv egy olyan térkép, ami megmutatja az adott, jelen esetben balatoni település kül- és belterületi térképét, és az adott besorolások meghatározzák az építési szabályzatot a bel- és külterületekre. Például, hogy:

 • A terület hány százalékban építhető be?
 • Milyen építmény magasság engedélyezett?
 • Hány százalékban kell zöld területet meghagyni telken?
 • Milyen típusú épület helyezhető el és a telek mely részén?

Itt a Balaton mentén a Balaton törvény életbe lépése óta az adott településen még azt is meghatározza az Önkormányzat, hogy a tetősík milyen dőlésszögben engedélyezett.

Ez adott esetben pl. a “minimálházak” szerelmeseinek nem jöhet jól, mivel azok lapostetős épületek általában.

Nagyon fontos szempont, hogy a külterületi ingatlanoknál kötelező szőlő vagy gyümölcstelepítést írhat elő az önkormányzat! Ez a telek méretének akár 80%-át is elérheti és csak utána lehet építkezni.

Ennek sem elhanyagolható a költsége! Érdemes tehát tájékozódni.

Ha lakóövezetről beszélünk, akkor az alábbi altípusokkal találkozhatunk (a teljesség igénye nélkül, a leggyakrabban előfordulókat említve)

 • Nagyvárosias lakóterület
 • Kertvárosias lakóterület
 • Vegyes terület
 • Üdülőterület (ez lesz nekünk itt fontos, és a kertvárosias rész)
 • Különleges terület

Ha például a nyaralónk hétvégi házas területen helyezkedik el, akkor előfordulhat hogy ha bővíteni szeretnénk a jövőben, akkor a helyi építési szabályzat nem engedi a garázs elhelyezését, vagy bizonyos százaléknál nem tudunk nagyobb arányban építkezni, hiába nagy a maradék telekrész.

Ez kényelmetlen lehet abban az esetben, ha további lakóhelyiségekre lenne szükségünk, bővül a család, vagy a nagyszülőket is szeretnénk magunkhoz venni.

De ugyanez mondható el a zártkerti ingatlanok esetében is, ahol megtévesztő lehet a vásárló számára, hogy a telekméret pl. 2000m2, zártkerti ingatlan általánosságban viszont csak pl.: 3%-ban építhető be, vagyis maximum 60 m2-ig bővíthetünk, vagy helyezhetünk el épületet.

Az osztatlan közös területekről ne is beszéljünk, melyek nagyjából azért osztatlan közösek, mert a szabályzat nem enged meg “X” m2-nél kisebb területet kialakítani.

Na mármost, ha a szabályzat szerint például a területen 1 épület helyezhető el és az osztatlan közös szomszéd ezt már megtette, hiába van a természetben mondjuk egy sövénnyel elválasztva a területünk és hiába van használati megosztásunk, a saját területrészünkre már NEM helyezhető el épület!

Ebbe a ténybe sajnos nagyon sok vásárló bele szalad, mert nem ismerte a HÉSZ-t, vagyis a helyi építési szabályzatot.

Nyaraló átminősítése

Nagyon sokan gondolkoznak azon, hogy a Balaton-parti nyaralójukat átminősítsék a vásárlás miatt, élethelyzetük megváltozása vagy költséghatékonysági okokból.

Sokszor nem egyszerű egy nyaralót átminősíteni lakóházzá, hiszen vannak olyan esetek amikor az említett ingatlanok nem felelnek meg a lakóházakkal szemben támasztott követelményeknek.

A régi építésű nyaralókat például sok esetben át kellene építeni vagy bővíteni, de a már fent említett lakóterületi szabályozások miatt például nem is lehetséges, vagy esetleg nincs hely az átépítéshez.

Ilyen követelmények lehetnek például:

 • legalább 2,55 méteres belmagasság
 • Legalább egy 17 négyzetméternél nagyobb helyiség
 • Megfelelő fűthetőség és a jelenlegi hőtechnikai szabályoknak történő megfelelés

Ezekről kell egy hiteles rajz és leírás, majd utána tudunk a helyi építési hatóságnál kérelmet benyújtani.

Ha esetleg valamelyik tényező nem felel meg az elvártaknak, akkor egy építésszel meg kell rajzoltatni a házat vagy át kell terveztetni.

Az átépítés és a szakemberrel való munka komoly költségekkel járhat, de a helyi hivatalban pontos információt tudnak adni a követelményekkel és a várható költségekkel kapcsolatban is.

CSOK nyaralóra?

Biztos sokakban felmerült már a kérdés, fel lehet venni kedvező kamatozású hitelt nyaraló ingatlanra?

Nyaraló vásárlásra sajnos nem felhasználható a CSOK.

Az átminősítés mint ahogy már előbb említettük nem egyszerű, sokszor lehetetlen, tehát nyaralóra csak nagyon kis számban lehet CSOK-ot felvenni.

Falusi CSOK-ot fel lehet használni, de csak az a szabályzatnak megfelelő ingatlanokra.

Általában ezek a parttól 10-15 kilométerre elhelyezkedő háttértelepüléseken jellemző.

Fontos megemlíteni, hogy az adott településen 5000 főnél kevesebben kell hogy lakjanak.

Ezek tehát a legfontosabb szempontok, amiket figyelembe kell venni ha a Balaton partján szeretnénk eladó lakást, házat, nyaralót vásárolni.

Nem mindegy hogy milyen övezeti besorolásban, telken van az épület, éppen ezért legyél nagyon körültekintő!

Ha szeretnél profi segítséget kérni, és biztos kezekbe kerülni, akkor keress fel minket bátran személyesen, vagy valamelyik elérhetőségünkön, az alábbi gombra kattintva!

Böngéssz eladó családi házaink között, és vedd fel velünk a kapcsolatot!

Inkább eladó lakásaink érdekelnek? Nézz szét eladó lakásaink között, és találd meg a neked legmegfelelőbbet!

Keress minket bátran, segítünk!

Ha szeretnél további hasonló érdekes tartalmakat kapni, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, ahol tematikusan küldjük majd neked azokat a cikketet, amelyik témában érdekelt vagy!

Ha nem találtál egyelőre megfelelő ingatlant a számodra, akkor sincs semmi baj, válaszd az ‘Otthon Vadász Programunkat’, add meg nekünk adataid, valamint azt, hogy milyen paraméterekkel keresel új otthont és mi elküldjük neked azonnal, ha találtunk megfelelőt!

Related Posts

Összehasonlítás