fbpx

Eladó telek a Balaton-parton?

Eladó telek a Balaton-parton?

Eladó telek érdekel a Balaton-parton?

Ezekre figyelj!

Összeszedtük a fontos tudnivalókat, ha eladó telek érdekel a Balaton-partján!

Eladó telek után érdeklődsz a Balaton partján?

A legjobb helyen jársz, mert összeszedtük mire érdemes odafigyelni, ha a Balaton felvidéken szeretnél telket vásárolni, ugyanis nem olyan egyszerű a képlet, mint ahogy az elsőnek látszik.

Sok szempontot figyelembe kell venni, ugyanis nem mindegy hogy hol helyezkedik el a telek, melyik településen, vagy melyik település vonzáskörzetében található a szóban forgó ingatlan, de nem utolsó sorban az a legfontosabb kérdés, hogy mit szeretnénk kezdeni a telekkel?

Ugyanis teljesen másképp kell eladó telek után nézni ha építkezni szeretnénk rá, lakhatási célból vásárolnánk, vagy ha csak egy pici nyaralót szeretnénk. Teljesen másképp kell keresni az esetben is ha szőlőst tervezünk telepíteni rá.

Ha segítséget szeretnél kérni, a megfelelő telek kiválasztásában, keress minket bátran, hiszen profi munkatársaink megoldják kérésed!

Kattints az alábbi gombra és vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mielőtt eladó telket vásárolnánk a Balaton parton vagy Veszprém megyében, két fontos kérdést kell feltennünk magunknak:

  1. Lakóingatlant vagy nyaralót szeretnék építeni az eladó telken?
  2. Kell-e a telek vásárláshoz plusz hitelt igényelnem, vagy tudom finanszírozni saját erőből a projektet?

A fenti kérdések azért fontosak, mert nem mindegy első menetben, hogy a telek hol helyezkedik el és milyen besorolású.

Hogy mi a különbség a családi ház és a nyaraló között, előző cikkünkben elolvashatod!

Családi Ház vagy nyaraló?

Kattints a cikkért!

 

Belterület

Belterületi telekvásárlásnál jóval egyszerűbb dolgunk van.

Ha a telek a településen belül található, ahol lakóingatlanok vannak, akkor általában a közmű ellátottsága jó, azaz van villany, vezetékes víz, szennvíz és gáz is a telek előtt, de rosszabb esetben legalább a telek közelében megtalálhatóak ezek az erőforrások.

A településeken belül több különböző övezeti besorolással találkozhatunk, amit a helyi Önkormányzatok határoznak meg, és tőlük kaphatunk felvilágosítást, vagy a HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat) dokumentumból, hogy a kiszemelt telekre milyen szabályok vonatkoznak.

Fontos tudni, hogy ha belterületen nézünk eladó telket, akkor könnyebb bankkölcsönhöz jutni, illetve az építési finanszírozáshoz is lehet építési kölcsönt igényelni, valamint akár CSOK-ot is igényelhetünk.

Tehát, ha a fentebb feltett kérdések egyikére az volt a válaszunk, hogy szeretnénk banki kölcsön segítségével finanszírozni a telekvásárlást, vagy inkább lakhatási célra keresünk telket, amire egy családi házat szeretnénk építeni, akkor érdemes belterületi telket keresnünk.

Külterület

A külterületi telkek csoportjába azok a helyek tartoznak, amik a belterületen kívül esnek. Ezek általában mezőgazdasági telkek, de vannak kivételek.

Az egyik ilyen kivétel ami érdekes lehet számunkra, az a Zártkert.

A zártkert ugyan külterület, de speciális adottságokkal rendelkezik, ugyanis sajátossága, hogy általában kisebb alapterületű eladó telekről beszélünk mint 1 hektár, és közel van a belterület határához.

Ha egy ilyen eladó Balaton-parti eladó telek után érdeklődünk, akkor nagyon fontos, hogy megnézzük a Helyi Építési Szabályzatot, ugyanis a balatoni településeknél változó nagyságú a beépíthető zártkerti telkek nagysága. Ez a mérték 1500 négyzetmétertől egészen 3000 négyzetméterig terjedhet.

Fontos megvizsgálnunk azt is, hogy hány szászaléka beépíthető a HÉSZ alapján a teleknek, mert van ahol 3%, de előfordul olyan is ahol csak 2% építhető be!

Vannak olyan esetek, ahol a telek mérete miatt nincs meg a beépítéshez szükséges minimális terület, és üres telekkel van dolgunk, elfelejthetjük a beépítést, de még a mobilház és lakókocsi telepítését is, ugyanis a Balaton Törvény szerint ez szigorúan tilos!

Viszont ha már van egy bejegyzett épület a megvásárolni kívánt telken, akkor annak átépítése vagy bővítése nagyobbítás nélkül megengedett építési engedély nélkül.

Külterületi telekre sokkal nehezebb banki finanszírozást kapni, tehát ha a fenti kérdésekre az volt a válasz, hogy lakhatási célra keresünk eladó telket a Balaton partján, és hitelt is szeretnénk felvenni rá, akkor ezeket el kell felejtenünk.

Amennyiben csak egy kis nyaralót szeretnénk építeni, akkor bátran választhatjuk a zártkertet.

MK3-as besorolás

Nem kell teljesen elengednünk a zártkert besorolású telek iránti érdeklődésünket.

Tudni kell, hogy a zártkert kategóriában is van övezeti besorolás, és az MK3-as jelzésű telkekre ami közvetlen a belterület határán van, és eléri a HÉSZ szerinti nagyságot akkor akár lakóház is építhető rá, amire szintén lehet banki finanszírozást kérni.

Zártkert, ami nem MK3

Minden olyan más besorolású zártkert típusú telekre ami nem MK3-as, csak gazdasági épület építésére kapunk engedélyt.

Fontos megemlíteni hogy a Balaton-parti településeken és a Káli medencében szigorú szabályoknak kell megfelelni, ugyanis előfordulhat olyan alapszabály, hogy az épületnek tájba illőnek kell lennie, azaz amerikai vagy ‘minimál’ stílusú (lapostetős) építményt nem építhetünk fel.

Ha ilyen terveink lennének a szóban forgó telken, akkor inkább ne vásároljunk zártkerti telket.

Ha viszont csak egy szőlőst szeretnénk ahova kijárunk hétvégente, akkor nyugodtan belevághatunk a kiszemelt telek megvásárlásába.

Érdekesség: vannak olyan külterületi telkek, ahol csak 80%-os szőlő mellett engednek építkezés.

Ha segítséget szeretnél kérni, a megfelelő telek kiválasztásában, keress minket bátran, hiszen profi munkatársaink megoldják kérésed!

Kattints az alábbi gombra és vedd fel velünk a kapcsolatot!

Nézz szét eladó telek kínálatunkban is!

Ha szeretnél további hasonló érdekes tartalmakat kapni, akkor iratkozz fel hírlevelünkre, ahol tematikusan küldjük majd neked azokat a cikkeket, amelyik témában érdekelt vagy!

Ha nem találtál egyelőre megfelelő ingatlant a számodra, akkor sincs semmi baj, iratkozz fel Otthon Vadász Programunkra, add meg nekünk adataid, valamint azt, hogy milyen paraméterekkel keresel új otthont és mi elküldjük neked azonnal, ha találtunk megfelelőt!

A cikk szerzője:

Keszthelyi Krisztina

Kiemelt értékesítő

Phone: +36 88 787 649 Mobile: +36 30 412 3028 Website: https://pannoningatlan.com/index.php/munkatars/keszthelyi-krisztina/ Email: k.keszthelyi@gdn-ingatlan.hu

Related Posts

Összehasonlítás