fbpx

HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL LAKÁSVÁSÁRLÁSRA?

HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL LAKÁSVÁSÁRLÁSRA?

HOGYAN KÉSZÜLJÜNK FEL LAKÁSVÁSÁRLÁSRA?

Lakás vagy családi ház vásárlása komoly dolog minden ember életében, átlagosan 2-3 ingatlant veszünk életünk során, ami nem nevezhető gyakorinak. Nem olyan, mint egy rosszul megválasztott cipő, amit, ha mégsem tetszik, nem hordunk, hiszen egy átlagos magyar ember havi jövedelmének (210-220 000 Ft) 70-75-szöröséért tud megvenni egy alacsony árú (15 000 000 Ft) ingatlant. A mai helyzet a lakáshitelek esetében egy élénkülő folyamatot mutat.

Emiatt célszerű már akkor előkészíteni a vásárlást, mikor az igény felmerül. Így el lehet kerülni a felesleges ügyintézést és költségeket. Első körben határozzuk meg, hogy mit szeretnénk. Milyen ingatlant? Családi házat, vagy lakást? Miből szeretném megvenni a lakást, szükség lesz hitelre? Mekkora hitelt vehetek fel egyáltalán? Elég lesz ehhez a jövedelmem? Kell-e adóstársat bevonnom?

Ezeken kívül is jó sok kérdéssel találkozunk ügyfeleink részéről. A jó hír az, hogy ma ezeket a dolgokat elő lehet készíteni a bankoknál, hogy még az adásvételi szerződés megkötése előtt megtudjuk mennyi hitelt kaphatunk. Általánosságban véve két dolgot néznek meg a bankok lakáscélú hitelek esetében: az ingatlant és a jövedelmi oldalt.

Az ingatlant a jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint (fair banki törvény) maximum a forgalmi értékének 80%-áig lehet hitellel terhelni. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy kb 15 M Ft értékű ingatlanra maximum 12 M Ft hitel vehető fel, és 3 M Ft önerőre lesz szükség. Tekintve, hogy ez maximum érték, ezt a bankok a legjobb besorolású ingatlanokra alkalmazzák. Amennyiben nem megyeszékhelyről vagy kiemelt településről van szó, úgy a megkapható hitelösszeg is kevesebb lehet. Érdemes ezt figyelembe venni mielőtt kiválasztjuk a megfelelő házat vagy lakást.

A jövedelmünket tekintve – szintén a fair banki törvény erre vonatkozó része alapján – legfeljebb 50%-ának erejéig terhelhető hitellel. 400 000 Ft nettó jövedelem felett 60% ez az arány. Ennél a legtöbb bank szigorúbb belső szabályokat alkalmaz, 35-40%-ig tudnak törlesztőt terhelni, amit az ügyfélminősítés is döntően befolyásol. Adóstárssal együtt növelhető az összjövedelem, hiszen ügyletszintű jövedelemről van szó, együttesen értendő ez a limit.

A legtöbb hozzánk beérkező ügyféligénynél valamelyik tényező problémás. Ezeket legjobb előzetesen megvizsgálni. Ezt megtehetjük az után is, mikor már a hitelre vonatkozó ajánlatokat kikértük, amihez célszerű független szakértőhöz fordulni, akinek bevonásával nem kell minden bankban egyesével sorban állni és ajánlatokat kérni a hiteligényre. Van lehetőség külön a kissé kockázatos területet bevizsgálni, de megoldható a kettő egyben is. A jó hír az, hogy ez nem kerül semmibe és fényévekkel gyorsabban jutunk el a végeredményig, mint, ha egyedül próbálkozunk! 🙂

Az előszűrési konstrukciók nem minden banknál elérhetőek, előzetesen fontos lehet ezt felmérni, hogy melyik lesz az adott hiteligényre a megfelelő. Hitelközvetítő irodáink ebben tudnak segítségükre lenni, hogy banktól függetlenül előszűrjük, hogy egyáltalán van-e megoldás elképzelésinek megvalósítására, illetve, hogy ez melyik pénzintézetnél a legkedvezőbb és gördülékenyebb.

Ezt a szisztémát már a telefonos egyeztetés során alkalmazzuk, de ennél sokkal több tényező is fontos, ami célszerű szakembereinkkel egyeztetni a későbbi sikeres bírálat érdekében.

Ha úgy érzi, hogy a fenti írás nagy része “kínai” az Ön számára, akkor feltétlenül keressen minket még ma és kérdezzen bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Posts

Összehasonlítás